Zijn vegan materialen ook echt duurzaam?

De negatieve impact van de dierindustrie op de planeet zorgt ervoor dat vele interieurbedrijven steeds meer op zoek gaan naar alternatieven voor dierlijke materialen, zoals wol of leer. Maar zijn deze veganistische alternatieven ook gelijk duurzaam? Het korte antwoord is ‘nee’. Echter kunnen we wel stellen dat de meeste materialen relatief beter kunnen zijn voor het milieu. Hoe dit precies in elkaar zit leggen we uit in dit blog.

Vegan materialen zijn niet per definitie duurzaam

Nu steeds meer mensen bewuster worden van de gevolgen van de huidige vervuilende industrieën, kiezen steeds meer mensen voor een duurzamere lifestyle. Mensen gaan nu dus bijvoorbeeld sneller voor een tweedehands vintage vloerkleed dan een schaapswol kleed voor hun woonkamer. Hierdoor krijgen ook alternatieve materialen sneller de ‘vegan’ stempel opgedrukt. Hier gaat het dus vooral om de stoffen die gebruikt worden ter vervanging van dierlijke materialen, om zo dierenmishandeling te voorkomen, zoals onze vegan schoudertassen bijvoorbeeld. Dit is natuurlijk goed, maar het is ook belangrijk om bewust te zijn van de duurzame associatie die ‘vegan’ opwekt. In de praktijk zien we namelijk dat producten gemaakt van vegan materialen niet per definitie garant staan voor goede arbeidsomstandigheden en milieuvriendelijkheid. Het is dus belangrijk om voor elk item dat je koopt te bekijken of het daadwerkelijk goed is voor mens, dier en planeet.


Bekijk de impact op milieu

Materialen waar geen dieren voor zijn gebruikt, zijn vegan. Als interieur merken dus een hoogpolig vloerkleed van biologisch (gecertificeerd) katoen maken of beddengoed van tencel, dan zit je op het milieuaspect dus goed. Echter is het zo dat voor veel vegan alternatieven nog niet-duurzame materialen, zoals vegan leer worden gebruikt. Bij dit soort leer is dit vaak gemixt of gecoat plastic, wat giftige bijproducten produceert voor het milieu. Bovendien vereist de productie hiervan buitengewoon veel energie en aardolie. Daarnaast kunnen bepaalde plasticsoorten ook nog eens via dieren in onze voedselketen terechtkomen. Wees dus hiervan bewust wanneer je kiest voor duurzame woonaccessoires, zeker als ze gemaakt zijn van vegan of kunstleer.

De arbeidsomstandigheden zijn ook bepalend

Het is niet alleen belangrijk om na te gaan of een woonproduct goed is voor dier en milieu, maar ook voor de mensen die het maken. Check dus of je aanwijzingen kan vinden dat bewijst dat een interieurmerk goede arbeidsomstandigheden waarborgt voor hun werknemers. Is een interieurmerk bijvoorbeeld Fair Trade gecertificeerd, zoals de leverancier van onze ecoleren tassen? Bezoekt het bedrijf hun productielocaties zelf om controles te doen? Is het bedrijf in staat om wat er speelt in hun keten goed te onderbouwen? Als een woonbedrijf een van deze vragen goed kan beantwoorden, dan wordt er dus niet alleen gelet op dierenwelzijn, maar ook op de arbeidsomstandigheden van hun werknemers.